Wat betekent nu eigenlijk verguld?

Goldfilled

Goldfilled sieraden zijn waardevoller (zeker twee keer zo duur!) dan goldplated sieraden. Bij goldfilled sieraden wordt namelijk dubbel zoveel goud gebruikt als bij goldplated. En het gebruikte goud is ook nog van veel betere kwaliteit.

Bij zowel goldfilled als goldplated wordt een metalen basis gebruikt, maar de laag goud die erover zit is is bij goldfilled veel dikker. De reden dat al deze sieraden een basis van metaal hebben is logisch. Een sieraad helemaal van goud maken is namelijk niet verstandig, omdat goud een heel kwetsbaar, zacht materiaal is. Uw ketting, armband of oorbel zou snel kunnen buigen en zou bovendien vatbaar zijn voor deukjes en andere beschadigingen. Om dit te voorkomen, wordt zelfs bij de duurste sieraden gekozen voor een basis van metaal.

Goldfilled sieraden bevatten dus meer goud, en zijn daardoor meer waardevol. Ze gaan relatief lang mee, zo’n tien tot dertig jaar. Ze zullen veel minder snel slijten en ook zijn ze prettiger te dragen voor mensen die allergisch zijn voor bijvoorbeeld nikkel of lood. Goldplated sieraden zijn goedkoper. Het sieraad is wel sterk maar het nadeel van goldplated sieraden is echter dat de gebruikte gouden laag zó dun is, dat deze snel kan slijten. Tevens is deze laag vaak geler van kleur. Dit betekent dat de goldplated sieraden ook veel minder waard zijn.

Vermeil

De term Vermeil wordt gebruikt voor gecoate goudkleurige sieraden, net als bij de term goldplated of wel verguld. Het laagje goud is gemiddeld 2.5-4 microns dik. Deze vergulding is op een basis van sterling zilver (dus goud op zilver). Deze sieraden hebben dus een basis van echt zilver, over het zilver is een heel erg dun laagje goud gegoten / gespoten. Een voordeel hiervan is dat vermeil sieraden, mocht de goudlaag vervagen op de duur, altijd nog de basis echt zilver behouden blijft (ipv de basis materiaal van goldplated, meestal koper of brons is).

Goldplated

Goldplated wordt gebruikt voor sieraden met een minimale echt goud coating. Het laagje goud is gemiddeld 1-2 microns dik. Deze sieraden hebben een basis van metaal, over het metaal is dus een dun laagje goud gegoten / gespoten. Een voordeel hiervan is dat goldplated sieraden door het metaal erg sterk zijn. Een nadeel is dat het gouden laagje erg snel kan vervagen als je er niet zuinig mee omgaat (bijv. door er parfum op te spuiten er mee te douchen ofwel te zwemmen met chloor of zou - bijtende middelen). In het Nederlands wordt goldplated ook wel verguld genoemd.

Bij alle sieraden van I love it all staat vermeld of ze van goldfilled, vermeil of goldplated zijn. Wij proberen alles van goldfilled materiaal aan te bieden zodat ze tien tot dertig jaar mee kunnen gaan!

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter